perjantai 7. maaliskuuta 2014

Ulkoremppaa maaliskuussa

Tämä on kyllä monien mahdollisuuksien talvi... Ei niinkään perinteisten talviharrasteiden osalta, mutta esimerkiksi talon ulkoremontin voi aloittaa jo nyt. Ja mehän vähän aloiteltiinkin!
Ollaan varailemassa hirsimiestä ensi kesän hommiin ja aloitimme tänään poistamaan noita mainioita "peruskorjauksen" yhteydessä laitettuja peltejä talon alaseinistä selvittääksemme hirsien kuntoa.
Ehdimme poistaa ne pohjoisen sivun osalta ennenkuin alkoi satamaan. Kyseisellä sivulla on minun työhuone kuistin vasemmalla puolella ja eteinen, joka on suurimmaksi osin kuistin oikealla puolen.

Laudoitus oli melkoisen lahoa peltien alta ja näyttää siltä, että alin hirsikerta menee vaihtoon koko seinän osalta. Emme ole tästä mitenkään järkyttyneitä, osasimme kyllä varautua siihen, että pohjoinen puoli on huonommassa kunnossa kuin eteläsivu. Yläreunassa olevista sivuista löytyy "Remonttitiivistelmä 2011-2013", sieltä näkyy missä kunnossa eteläseinä oli ennen hirsien vaihtoa. Siellä pahimmat lahot löytyivät kellarin katoksen alta ja sen ikkunan kohdalta mihin tuli pariovet, muuten seinä oli ihan normaalissa kunnossa ikäisekseen.

Nämä peruskorjaukset on kyllä olleet aivan omaa luokkaansa... Ulkovuorauslaudat ovat varmasti olleet lahonneita jo ennen korjausta, koska talon kivijalka on ulompana kuin seinä. Ratkaisu ongelmaan on ollut seinän alareunan pellittäminen. Siellä on mukavasti laho saanut levitä pellin ja sisäpuolen mineraalivillan ja muovien välissä. Puukko upposi hirteen helposti...

Juu, mutta eipähän tarvitse ihan heti päättää sitä eteisen tapettia, näiden seinien hirret on saatava ensin kuntoon. Voi olla, että taloa joutuu tunkkaamaan ylöspäin, joten seinien sisäpuolelle ei kannata laittaa mitään uutta materiaalia ennen korjauksia. Lastulevyt, villat ja muovit kyllä puramme pois heti kun ilmat lämpenee, niin kosteus pääsee haihtumaan seinistä joka suuntaan.
Ensi kesänä tai viimeistään sitä seuraavana on koko talon hirret käyty läpi ja seuraavat 100 vuotta meneekin paremmin uuden tippalaudan ansiosta. Kuva ensimmäisestä laittamastamme tippalaudasta ja ensimmäisestä valmiista seinästä yllä ja siihen liittyen vielä yksi juttu koskien talon julkisivua:
Isäntä sai matkoillansa inspiraation Vaasan rautatieasemasta ja alkaa olla sitä mieltä, että pari vuotta sitten valitsemamme sininen Utu onkin huono valinta vuorilautoihin. Harkitsemme tällaista harmaanvihertävää sävyä niihin, joka olisi enemmän perinteinen kuin tuo Utu. Uulan kartasta löytyy muutama sopivan oloinen valmis sävy. Olen vielä tässä vaiheessa valmis värin vaihtoon, koska hankalimmat paikat ovat maalaamatta, eli lähinnä henkilönosturia vaativat kohdat. Olisi taas kiva kuulla teidänkin mielipiteitä!
Päällimmäisen beigen lateksimaalin alla on hieman punertava luonnonvalkoinen maali, joka on todella lähellä valitsemaamme 1/4 Pellavan sävyä. Oli hauska huomata, miten ihan vahingossa valitsimme talossa jo aiemmin olleen sävyn. Pellava siis pysyy, samoin Vadelmalla maalatut ovet.

31 kommenttia:

 1. Kannatan isännän ehdotusta! Utu on kaunis, mutta uusi väriehdotus pehmeän rouhea ja jotenkin "aikalaisempi" :) Tsemppiä korjauspuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntää alkoi nimenomaan häiritsemään tuo aikalaisuus, Utu on nätti, mutta ei yhtään 20/30-lukulainen.

   Poista
 2. Just eilen kattelin tuon remonttitiivistelmän ja silloin ajattelin, että tuo sininen on tosi hyvä yhdistelmä punaisen ja valkean kanssa, mutta nyt, kun näytät vaihtoehdon, niin.. Taitaisin pitää sinisen. Molemmat on kuitenkin kivoja. Tämä saattaapi olla peräti ensimmäinen kommenti minulta. En ole viitsinyt aiemmin anonyyminä pahemmin blogeja kommentoida, mutta nyt, kun aloitin blogin pitämisen, sain tuon profiilin, ni johan on helpompaa kommentoida. Noin.
  Tykkään sun sisustustyylistä. Ihanan omaperäinen ja värikäs.
  T, Sanna
  muistiorinne@blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ekasta kommentista ja toivottavasti niitä tulee vielä paljon lisää :)

   Me varmaaan maalataan vielä maalaamattomat vuorilaudat uudella vihreällä ja siniset saavat jäädä toistaiseksi, talossa on jo nyt niin montaa väriä, että ei sen niin väliä :) Ensi kesänä on nimittäin niin paljon maalattavaa, ettei aikaa taida jäädä uudelleen maalaukseen, ne ehtii kyllä myöhemminkin...

   Poista
  2. Lisää värikkyyttä siis:) Luulenpa, että tulee kommentoitua, sen verran kivoja juttuja postailet:)

   Poista
 3. Oi voi mitä jälkeä. Mutta onneksi kaikki on korjattavissa.

  Peltinen vuoraus..pyh. Kaikkea ne keksii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks me tultiin ja pelastetaan tämä talo :)

   Poista
 4. Minusta tuo väri on kaunis...meillä pitäisi kesällä maalata talo ja melkein olen jo tressiä kehitellyt itselleni värin valinnasta..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla ihan talon seinään eri vaihtoehtoja, meilläkin tuo pääväri vaati melkein 10 pientä maalipurkkia ennenkuin oikea löytyi!

   Poista
 5. On teillä töitä, mutta upeasti olette jo pitkällä. Me ollaan ihan paniikissa ja sormi suussa tämän oman pikkumökin kanssa. Kannatan värinvaihtoa. Usein en uskalla tälläistä sanoa, mutta tuo sininen on aika kamala. Tai siis makunsa kullakin, mutta mua toi käy oikein silmään. On liian kirkas sävy jotenkin. Niin, mut mä ooonkin tällänen synkistelijä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tämäkään mitään rakettitiedettä ole, tutkimalla selviää mitä pitää korjata ja mitä ei :)

   Meillä oli alunperin idea noiden värien kans, että halutaankin pirteä yhdistelmä, tää aiempi beige-ruskea oli niin masentava lookki. Mut onneks näin hitaalla remppatahdilla ehtii muuttamaan mieltään monta kertaa :)

   Poista
  2. Totta. Tykkään kyllä tuosta sininen-vattu yhdistelmästä. Se toimii. Tuon sinisen kanssa vaaleat sävyt vaan helposti näyttää likaiselta, kun sininen itsessään on niin kirkas ja vaalea harvoin pysyy "puhtaan" näköisenä.

   Poista
 6. Väri vaihtoon, on mun suositus.
  Ehkäpä eninten siks etten itse ole sinisen ystävä, mutta on toi jotenkin aidomman oloinen väriyhdistelmä punainen, vihertävä ja valkoinen. Hyvä, että miehesi tässä vaiheessa näki tollasen version.
  Voittehan ajatella, että tää eka väri oli sellainen kokeilu, joka nyt menee vaihtoon, kun parempi löytyi. Onneksi sitä on maalattanuna vasta osaan laudoituksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, parempi voittakoon, kunhan ei enää pääväriä vaihdeta!

   Poista
 7. Uusi väri on oikein hyvä, se sininenkin on kiva, mutta tuo vihreä on niin mukavan rauhallinen, ja vadelma-ovet tuovat kivaa särmää kuitenkin. Sopii talon aikakauteen tuo vihreä hyvin.

  VastaaPoista
 8. Meillä on suvila maalattu uulan maaleilla ja sen piti olla vaaleanharmaa-kallionharmaa. IRL se muistuttaa teidän väritystä valkoinen-vaaleansininen.

  Periaatteessa kodista pitäisi myös tulla vaalea+preussinsininen. Pelkään, että siitä tulee myös liian kylmä/sininen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillähän tuo valkoinen ei ole puhdas valkoinen, vaan siinä on 25% Pellava sävyä. Tietyssä valossa selkeästi punertava, ei välttämättä tuossa kuvassa.

   Me valittiin tuo Utu sen takia aikoinaan, kun se on lämmin vaaleansininen, selkeesti keltaiseen päin. Mieluummin lämpimiä kuin kylmiä sävyjä, ainakin meidän mielestä.

   Nuo Uulan värit on kyllä välillä tosi hankalia, ainakin noiden vaaleiden kanssa oli todella hankalaa kun ei ne vastanneet kartan sävyjä lainkaan...

   Poista
 9. Ehdottamasti isännän ehdotus! Vastaa paremmin talon alkuperäistä henkeä, harvoin siihen aikaan käytettiin sinistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! On se isäntä vaan niin fiksu :)

   Poista
 10. Maalaaminen on varmasti hyvä idea. Eikö jotku käytä ammattikoululaisia siis opiskelijoita isoissa urakoissa? Jostain ammattikoulusta voisi kysyä jos siis haluatte apua.. Mielestäni ne ovat edullisempiakin. Väri sopii vaaleaan, varmaan rauhoittaa tunnelmaa
  -m-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tehdään itse, niinkuin kaikki muukin mikä vaan mahdollista. Tietää mitä saa :) Tuo entisten maalien raaputtelu pitää tehdä tosi huolellisesti, olis tosi kurjaa jos lateksia jäis alle ja kalliit Uulat rapisis pois...

   Jatketaan siis urakkaa samaan hitaaseen tapaan, ens kesänä olisi tarkoitus laudoittaa ja maalata tuo eteläseinusta ja korkea pääty, parina seuraavina kesinä sitten loput talosta hirsien vaihdon jälkeen. Ei tässä mikään kiire ole, loppuelämä aikaa :)

   Poista
  2. Se on totta että sitten tietää mitä saa ja miten on tehty kun tekee itse. Meinasinkin että haluatte varmaankin maalata itse. Asenne ratkaisee :)

   Poista
 11. Näyttää hyvältä kyllä tuo vihreä sävy, joskaan ei ole valitsemanne sininenkään huono. Ajatella, että remontointikausi ulkotöiden suhteen on nyt jopa pari kuukautta pidempi. Huikea juttu kaikille perinnerakentajille. Mekin tähystämme koko ajan merelle ja laskemme vain enää päiviä, jolloin pääsemme saareen silmäterämme kimppuun - poikkeuksellisen aikaisin siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä menee hetki, ennenkuin vuorokauden keskilämpötila on maalauskelpoinen, tosin eipä näistä säistä enää osaa sanoa mitään :) Mutta kyllä kummasti kaikki kevätjutut on pinnalla, just äsken päivitettiin pihasuunnitelmia ja surffattiin uusia koristekasveja ja puita. Tänäänkin NIIN keväinen ilma ja huomenna sama meininki, i-ha-naa!

   Poista
  2. Tuo harmaavihertävä sävy kuulostaa todella hyvälle, antaa varmasti sitä ilmettä talollenne, joka näkyy myös sisällä sisustuksessanne. Itse siis laittaisin sitä. EHDOTTOMASTI. Remontointi iloa ja kevään odottelua sinne Riuttalaan!

   Poista
 12. Meillä oli talossamme samat pellityksestä johtuvat ongelmat ja viime kesän talo killuikin vuoro seinin tunkkien varassa, jotta saimme kaksi alinta hirsikerrosta vaihdettua. Kova urakka, mutta tosiaan, seuraavat ainakin 100-vuotta mennään.
  Meillä maalina on Virtasen neljän öljyn maali, johon rakastuimme ikiajoiksi...värinä tosin on perinteinen punainen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että näitä pellittäjiä.... Mekin mennään seinä kerrallaan, en tosin tiedä onko mahdollista laittaa kaikkia loppuja ensi kesänä. Mut viimeistään sitä seuraavana on sitten hirsihommat meidän osalta tehty!

   Me ollaan tehty jo niin paljon Uulan maaleilla, ettei voi enää vaihtaa. On kyllä huomattu tuo Virtanen, onko niillä jopa tehdas Porissa..?

   Poista
 13. Satunnainen lukijasi olen ja pakko kommentoida tätä maaliasiaa. Meillä on tehty "uusvanha" talo jonka sävy on juuri tuo vaalea ja vihreä ja tykkään :)
  maaruska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan varmasti tulee hyvä meilläkin, kunhan löytää sen täydellisen vihreän :)

   Poista
 14. Tykkään kyllä enemmän tuosta vihreänharmaasta, enemmän "perinnesävyinen", jos nyt sellaista termiä voi käyttää. Sininenkin on kyllä mukavan pirtsakka, mutta ehkä ajanmukaisuutta haettaessa turhan räikeä. Ja toisaalta, mikä tahansa on parempi kuin se beige :D

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***