maanantai 5. toukokuuta 2014

Uusia kulmia: Tuonen lehto


Hellou, täällä ollaan taas! Takana on pieni blogihiljaisuus johtuen siitä, että olemme olleet pihahommissa ja hommien tulokset ovat esiteltävissä vasta nyt.
Aloimme raivaamaan takapihan tien puoleista reunaa ihan vahingossa, kiskaisin pääsiäispyhinä yhtä vattupuskaa ja totesin, että nämä lähtisivät vielä helposti irti. Isäntä siihen, että pitäisikö ne sitten repiä pois ja siitähän se ajatus lähti!
Tältä alue näytti muutaman kiskotun puskan jälkeen, justiinsa ehdin ottaa tämän ennen kuvan. Kaadoimme sieltä viime vuonna useita puita pois, ihan pahinta ennen kuvaa ei ole siis tarjota.
Isäntä siirsi kaikki lautakasat pois ja minä keskityin puskien repimiseen ja muuhun siistimiseen. Sain valmiiksi noin puolet alueesta ensimmäisenä päivänä, tuli vedettyä melkoiset överit (kuuluu kevääseen)...
Haravoinnissakin oli aikamoinen työ...
Seuraavana päivänä sain kiskottua loput puskista, haravointi ja roskien keräys jäi vielä seuraavalle päivälle. Perusraivaukseen meni siis kolme päivää, pieni hinta isosta ilosta.
Tämä tontin kulma on toiminut kaatopaikkana ja siivosin roskia neljä jätesäkillistä. Ymmärrän sen, ettei kunnallista jätehuoltoa ole ollut, mutta sitä en tajua, miksi roskat on ripoteltu ympäri pusikkoa ja osittain piiloteltu kivien yms. alle?! Eikö olisi ollut paljon helpompaa kaivaa kuoppa, ladata se täyteen roskia ja täyttymisen jälkeen maata päälle ja uusi kuoppa? Ja näitä kivenkoloroskiksia on täällä tontilla niin paljon... No yksi kerrallaan se on niistäkin selvittävä!
Maasta löytyi myös tällainen todella pelottava, kamalan hieno nukke, se nousi nuken päähän kasvaneiden vattupuskan juurien mukana. Sen mukaan olen kutsunut aluetta Tuonen lehdoksi. Nukke roikkuu nyt yhdessä pihlajassa kasvot pihasta poispäin, on liian hieno poisheitettäväksi ja liian pelottava katsottavaksi...
Mutta siis, takaisin asiaan: tältä siivottu tontin kulma nyt näyttää! Alue rajoittuu takana häämöttävään risuaitaan, joka rajaa myös meidän tonttia tuolta sivulta. Matala risuaita syntyi näppärästi tämän alueen puskista.
Yllä olevassa kuvassa näkyvällä alueella on pihlajia ja ikivanhoja marjapensaita, jotka leikkasin melko alas. Lisäksi tilasimme sinne lumipalloheisin peittämään näkymää naapurin puolella olevaan ryteikköön. Laitan ehkä myös muutaman kukkaistutuksen, mutta muuten Tuonen lehto saa kasvaa valvotun vapaana. Toivottavasti sinne alkaisi kasvamaan jotain niityn tapaista.

Ihan vasemmassa reunassa näkyy kiviaidan alku ja hepan kakkakasa. Olen aina syksyisin tuonut tuohon kakkaa, jotta sitä on kätevästi saatavilla takapihan seuraavan kesän tarpeisiin. Pieni kakkakasa tulee olemaan tuossa niin pitkään kunnes meillä on se ihanainen traktori. Sillä voi sitten hakea tarvittavat kakat suoraan lantalasta, sitten joskus...
Uuden alueen toiselle puoliskolle tuli uusi keittiöpuutarha, josta olen superinnoissani! Olemme suunnitelleet ”sitten joskus” pihaa ja siinä suunnitelmassa keittiöpuutarha on juurikin tässä keittiön oven lähellä, nykyisen hevostarhan paikalla (tarhan aita näkyy oikealla). Kerrankin ”sitten joskus” toteutuu nyt heti ja keittiöpuutarhaa voi myöhemmin laajentaa tuonne ”sitten joskus” -alueelle.
Tein viime kesänä vanhoista tiilistä kohopenkit etupihalle ja ne muuttivat nyt uuteen paikkaan ja yhdistyivät yhdeksi pitkäksi penkiksi. Laitan penkkiin suorakylvettävät yrtit ja salaatit aikanaan.
Tomaatit aion laittaa kasvamaan tähän vanhaan pyörätelineeseen, siitä saa kätevästi kasvutukia ja on varmasti hauskan näköinen tomaattien kasvaessa. Tänne käy kaikki ruosteinen ja romuromanttinen tavara mielestäni hienosti.

Kokeilemme kasvattaa perunat tuollaisessa olkipenkissä tänä vuonna, näimme Strömsössä aihetta koskevan jakson ja innostuimme kokeilemaan. Ituperunat ovat olkien alla hepankakkapatjalla ja siitä niiden pitäisi lähteä vaan kasvamaan. Hepankakka tms. lannoitekaan ei ole pakollinen, mutta meillä nyt sattui olemaan :)
Puutarhurien lepohetkiin hankimme tuolit Ikeasta ja pöydän kasasin kivistä ja pyöreästä betonilaatasta. Kenties soittelen tuossa kitaraa ja katson kun kasvit kasvavat... No yritän toteuttaa tämän ainakin kerran, muuten on varmasti kiire kesän remonttien parissa!

Teen uuden jutun tästä alueesta myöhemmin kesällä, on hauska seurata miten se kehittyy luonnon ja omien puuhastelujen tuloksena.
Pika-asensin (eli en tehnyt pohjia kunnolla) myös viime syksynä 20 eurolla ostetut betonilaatat takapihan pöytäryhmän alle, sekin alue on nyt paljon toimivampi. On muuten hienoa, että voin ottaa kuvia myös tuohon suuntaan, kun uusi alue on taustalla! Oikean puoleisessa kuvassa näkyy taustalla takapihan tuomi, joka on jo täydessä lehdessä.

On ihan älyttömän hienoa, että meillä on nyt selkeästi takapiha oleskelua ja puutarhan hoitoa varten ja etupiha on "puuhapiha". Jotain kivaa etupihallekin pitää keksiä, mutta sinne ei voi istuttaa mitään ennen laajoja maanmuokkaustöitä, joten menee nyt noin.

Saimme avarammat näkymät piharakennuksen kulmalta pellolle, kun superkivat sähkölaitoksen miehet kävivät kaatamassa ilmaiseksi neljä isoa puuta joiden väliin piharakennuksen antiikkiset (ja kuulemma myös vaaralliset) sähköjohdot olivat jääneet. Piharakennuksessa ei ole nyt sähköä, mutta ei se näin kesäaikaan haittaa.

Olen aloitellut klapien pinoamista lavoille, kuten kuvasta näkyy. Talon alaosasta puretuista pelleistä on hyötyä pinojen kattona. Hommia siis riittää ja menenkin tästä takaisin pihalle. Palaan kuitenkin keittiöaiheisen jutun kanssa jo tällä viikolla!
 
Kevät

Lisäys: viikon sisällä kaksi kyykäärmettä (toisen juuri äsken) bonganneena en aiokaan päästää mitään pihan aluetta niittypituuteen... Viime viikolla Oliver kisumme selvisi täpärästi kyyn puremasta, jos olisi sattunut meidän poissaollessamme olisi Oliver luultavasti kuollut. Kyy puri sitä niskaan ja kisu oli ihan tillintallin ja turvoksissa. Pihan raivaamisen luulisi auttavan myös käärmeiden vähentämiseen pihapiiristä, lemmikit ja kyyt eivät vaan sovi yhteen.

35 kommenttia:

 1. Toi nukke on jotenkin karmaisevan pelottava. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen nimi on Piippi-Anna erään kaverini lapsen kertoman kummitusjutun mukaan...

   Poista
 2. Ihanan iso piha teillä! Tuo nukke saa kylmäväreet kulkemaan selässä...haudasta noussut...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees ja suurentuu mukavasti koko ajan kun saadaan vaan tehtyä :) Se todella nousi kuin haudasta, pienen kirkaisun saattelemana :)

   Poista
 3. Ihan samaa mieltä nukesta ://. Kovan urakan olet tehnyt - hyvä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäntä oli apuna myös, varsinkin loppurutistuksessa :) Kiitos!

   Poista
  2. no niinpä tietysti . Itse olen myös myllännyt pihalla viime viikot ja tiedän mitä se on... ihan noin isoa työtä en /emme ole tehneet mitä te olette:) mutta näin se onkin..että työ tekijäänsä kiittää:) Mukavaa kesän odotusta.

   Poista
 4. Hui, aattelin että ootte joutunu perustamaan lemmikkien hautuumaan. Onneksi ei sentään. Hienon näköinen on tullut pihasta, siistiä. Samannäköisiä puulavoja on meidänkin pihalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itseasiassa mietin, että tämä olisi hyvä paikka myös sellaiselle... toivottavasti ei ihan heti tarvita, vaikka muutama vanhempi lemmikki meillä onkin -täytyy olla realisti.

   Poista
 5. Kun kerralla saa tempaistua tuollaisen homman eteenpäin oikein kunnolla, niin sitä varmaan itsekin ihan yllättyy: joutomaasta tulee kivoista kivointa käyttöaluetta. Huippujuttu ja mielenkiinnolla seuraan, kuinka upea lehtomainen piha siitä oikein kesän tullen sukeutuukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin jo, että jos olisi rahaa ja voisi aina tilata kaivinkoneen paikalle, ei näissä muutoksissa pysyisi mukana millään! Kun tuotakin aluetta tulee tuijoteltua useita kertoja päivässä edelleen, vaikka isoin muutos tapahtui jo viikkoja sitten :)

   Poista
 6. Hieno idis tuo vanhoista tiilistä tehty keittiöpuutarhasi. Oletko muurannut vai vain latonut tiilet kevyesti? Meiltäkin löytyisi rakennustarpeet omasta takaa, joten taidan soveltaa hauskaa ideaasi kesällä maalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiilet ovat ladottu. Niitä on hajonnut edellisinä talvina piharakennelmissa tosi paljon, joten helppo sitten korjaillakin muuraamatonta. Tosin nämä tähän käytetyt ovat selvinneet ehjinä jo kahdesta talvesta, jospa olisivat särkymättömiä...

   Poista
 7. Tuo pyörätelineestä tehty tomaattipenkki on hauska!

  Kyyt taas eivät ole hauskoja ollenkaan. Hyi menköön pois...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siitä tulee varmasti kiva, kunpa vaan lämpenis ja sais tomaatit jo ulos kasvamaan! Tämän päiväistä kyytä oli jompikumpi poikakisuista päässyt puraisemaan niskasta, ehkä ne oppivat vielä tappamaan niitä vahingoittamatta itseään... vähän turhan jännä laji mamman mielestä :(

   Poista
 8. Hirmusesti hommaa ootte tehny. Tomaatinteline kuulostaa kivalta, tykkään kaikesta vanhan uudelleen hyödyntämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä säällä jaksaa kummasti painaa kun tulostakin tulee suht nopeasti! Nyt pitäisi vaan keskittyä huomattavasti tylsempään hommaan, eli klapien pinoamiseen...

   Poista
 9. Kylläpä tuli siistiä, hienoa! Mä olen koukuttunut risujen haketukseen. Voisin vaan olla - ja hakettaa :D Kun jaksaisi tehdä sitä niin paljon, että saisi laittaa katteeksi kasvimaalle, mutta ei taida aika riittää.

  Kyykäärmeet on kyllä pihan ei-toivottuja vieraita. Mä astuin viime kesänä yhden päälle läpsyillä, tässä pihalla, mutta ei purrut - sähisi vaan. En tiedä kumpiko järkyttyi enemmän, sillä pihassa ei kyytä sen jälkeen näkynyt ;)

  ps. Tuosta nukesta mies tokaisi ohimennessään "hyi!", kun mulla oli se tässä ruudulla auki =D Karmivan kaunis löytö! Hyvä, että säästyi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en taas lämmennyt hakettamiselle lainkaan, meilläkin olisi kone.

   Hyi kuinka inhottava kyy kohtaaminen sinulla!

   Nukke tuntuu tekevän vaikutuksen :)

   Poista
 10. KÄÄÄÄÄK. Se nukke oli ylipelottava. Hyi. Muuten näytti tosi hyvältä. Itsekin pelkään käärmeitä. Mietin, että risuaidat ovat kyllä varmasti käärmeiden mieleen... Kuten tietty kaikki rehottava, joten varmasti tuo perkausprojektinne vie käärmeitä ainakin vähän kauemmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaidat eivät tosiaan varmaan ole paras mahdollinen käärmeiden karkoitukseen ja ajattelinkin kaventaa ne mahdollisimman kapeiksi molemmin puoleisilla tukikepeillä. Jos litistän aidat 10cm paksuisiksi, eivät ne tarjoa niin hyvää suojaa. Toisaalta tuota pusikkoa ja muitakin piiloja on täällä maalla jokatapauksessa vähän jokapuolella, kuten nyt vaikka tuossa naapurin puolella, joten kai tämä keväinen riesa on vaan siedettävä. Tosin viime vuonna emme nähneet ainoatakaan käärmettä ja sitä edellisenä tavattiin yksi.

   Poista
 11. Hienolta näyttää! Toivottavasti vattu nyt pysyykin poissa, oma kokemus on että se leviää niistä juuriversoista kuin kulkutauti, ja aina tulee vaan uutta ja uutta versoa... Nukesta komppaan muita, ihan kauhee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemusta vatuista on jo tuplasti tuota isomman alueen eli muun takapihan osalta ja ihan hyvin onnistuin ne silloinkin kitkemään kerralla. Olen siis nyhtänyt kaikki vastaantulleet juuripahkurat jatkoineen irti ja kun yhden kesän niitä vielä vahtii niin vattujen kohtalo on sinetöity :) Nokkosten juuria tuli myös kiskottua melkoisia määriä!

   Poista
 12. Paranemista kisulle. Meillä puri maaliskuussa kyy kissaa tasuun, ja vasta nyt alkaa olla selvillä vesillä. Purema tulehtui ja paisettui pahasti, onneksi tuju antibioottikuuri auttoi. Niskapuremassa hyvää se, ettei kissa pääse sitä nuolemaan. Viikko kauluria kissalla ei ollut mikään läpihuutojuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpas teilläkin ollut inhottava kyykohtaaminen jälkiseuraamuksineen! Meidän kisua purtiin viikko sitten, ei ainakaan tähän mennessä ole tullut mitään ongelmia. Sen illan oli ihan tokkurassa ja selvästi väsynyt vielä seuraavana päivänä. Selvittiin siis kyytabletin ansiosta, lisäksi nesteytys lääkärissä.

   Poista
 13. Ihan melkein kiljun riemusta, kun tällaisia juttuja katselen. Pidän ihan kauheasti tuollaisesta mylläämisestä ja raa-asta hommasta ja siitä, että tulokseen voi käyttää kaikkea mitä ympäriltä löytää. Ja materiaaliahan vanhoissa taloissa ja pihoissa on, kunhan vaan sallii pienen epätäydellisyyden. Tosi kivoja juttuja. Kyyt eivät ole. Kanat onneksi nistii niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Tyhjästä on kiva nyhjästä kun lopputulos on mitä kivoin ja hyödyllisin! Ai kanat tappaa käärmeitä, aikamoista! Jälleen yksi syy hankkia niitä, ens vuonna, ihan varmasti. Kanakuume on kova, mut nyt ei resurssit riitä kanalan tekoon, harmi...

   Poista
 14. No nyt on tehty hienoa jälkeä!
  Mä tykkään kanssa tuosta romujen uusiokäytöstä ja noi pyörätelineet on ihanat! Mä haluisin sellaiset ihan pyöräkäyttöön omalle pihalle, kun kesäisin kyläilijät tulee usein pyörällä käymään.
  Jos haluat kukkaniittyä tuonne vatturyteikön tilalle, niin osta valmis niittykukka seos ja kylvä se nyt sinne, kun vielä on vapaa rikkaruohoista. Myöhemmin voi olla taas työläänpää. Vähän ruiskaunokkia ja muuta perinnekukkaa.... :D Kotiin terkut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pyöräteline oli koulun peruja, olis hieno alkuperäisessäkin käytössä (maalattuna vaikka mintunvihreäksi), mutta meidän omat pyörät on katoksessa ja minun äiti on ainoa tänne pyöräilevä vieras -ei tarpeeksi käyttöä :)

   Ai nyt voisi vielä kylvää niittyseoksen, olen luullut että onnistuu vain syksyllä! Ens viikolla pitäisi olla sateisempaakin, joten voisinpa kokeilla, kiitos vinkistä ja terkuista :)

   Poista
 15. Todella pelottava tuo nukenpää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esittelin nukkea tänään äidilleni ja ei pelottanut kuulemma yhtään, on enemmän peikon kuin pelottavan näköinen äipän mielestä :)

   Poista
 16. Kiitos aivan huippuihanasta blogista :) Omaa remppataivalta aloitellessa tätä on upeaa lukea, ei tunnu projekti ihan niin toivottomalta ;)

  Lampaat on myös ekstrahyvä keksintö kyiden karkoittamiseen. Aitaa tontin reunamat lammasverkolla ja päästää päkätit laiduntamaan; pysyy ruoho matalana, tärinää on sopivasti ja pissanhaju sekoittaa kyiden hajuaistin. Ei sopivaa saalistusmaata siis niiden mielestä ;) Tähän käyttöön käy toki myös kesälampaat, jos jollakin lähiseudun lampurilla olisi lainata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla!

   Meillä on noilla hepoillakin niin vähän laidunta omalla tontilla, ettei ole mahiksia ottaa lisää ruohonsyöjiä :)

   Käärmeet eivät luultavasti oleskele missään tässä ihan pihapiirissä, kissa / kissat ovat raahanneet nämä molemmat tämän kevään kyyt näytille, niinkuin muutkin saaliinsa. Molemmilla käärmeillä oli kissan hampaan jäljet niskassa, tappaminen ei vaan onnistu ihan kunnolla kun jäävät henkiin käärmeet ja tosiaan pääsi puremaankin. Mut jospa saalistustekniikka kehittyisi... :/

   Poista
 17. Hei! Mikäs tuo pieni rakennus on tuossa puupinokuvassa? Monesti on tullu tuossa pihassa ja sisälläkin oltua mutta en muista mikä toi pikkutölli on....:D -Petra-

  VastaaPoista
 18. Se on alkuperäinen sauna, ei näkynyt pihaan ennen syksyä 2012 kun tuo rinne oli kasvanut niin pahasti umpeen. On ihan hyvässä kunnossa oleva rakennus, mutta sisältä kaikki on purettu. Aiotaan siirtää se jossain vaiheessa tänne varsinaisen pihan puolelle.

  VastaaPoista

*** Kiitos kommentistasi ***