perjantai 1. heinäkuuta 2016

Liukuovi osa 1

Nyt esittelyssä yksi ikuisuusprojekti, nimittäin olohuoneen ja keittiön välinen liukuovi. Saimme sen juuri sellaiseen vaiheeseen, että voin sen esitellä, mutta en ole lainkaan varma onko se valmis :)
Aloitan projektin vaiheista kertomisen näistä kuvista. Ovi on valmistettu kahdesta Osb-levystä, jotka ovat koottu yhteen tällä puolella näkyvillä lautakehyksillä. Keittiön puolelta ovi on maalattu liitutaulumaalilla (tämä puoli omassa jutussaan myöhemmin) ja olohuoneen puolelta päällystin sen talon ulkoseiniä aikoinaan pilanneilla sinkkilevyillä. Juttu levyjen poistosta täällä. Sain idean peltilevyillä päällystämiseen vanhoista lentokoneista.
Levyjen leikkaamisessa ja kiinnittämisessä oli melko iso työ, mutta kun tein hommaa pikkuhiljaa pitkin kevättä ei se tuntunut niin kamalalta. Nuo kaikki ruuvinreiät piti porata etukäteen pelteihin ja ruuvit ruuvasin osittain käsin. Myös tuon liukukiskon eli lattaraudan kiinnittämisessä oli todella isoja haasteita ja tukeva systeemi vaati isännältä ties kuinka monta kokeilua ja käyntiä rautakauppaan...

No sitten ovi oli vihdoin valmis ja toimiva, mutta kuinkas ollakaan; se oli aivan liian raju meidän olohuoneeseen!
Sitäpä sitten tuijoteltiin kevät ja vihdoin tällä viikolla löytyi molempia tyydyttävä väri ja käsittely oveen.
Maalasin oven mintunvihreäksi erilaisia tekniikoita kokeillen niin, ettei pellin luonne häviäisi liikaa. Hempeä väri pehmentää ilmettä sopivasti. Mutta enpähän tiedä, ei tämä nyt ihan vielä ole sellainen, että olisin 100% tyytyväinen. Palat voisivat ehkä olla erivärisiä keskenään... no aika näyttää taas mitä ovelle täytyy tehdä.
Maalasin samalla myös aukon vieressä olevan oven jota pidetään yleensä kiinni, koska aukko on varsinainen kulkureitti keittiöön ja muualle taloon.
Mintunvihreä on sama sävy kuin keittiön kaapeissa, ovet yhdistävät nämä kaksi huonetta mukavasti.
"Salute the reuser" teksti on peräisin Keep Cupin sloganista, kävi tähän niin mainiosti. Siis re-user, tajusin vasta jälkeenpäin, ettei tuota välttämättä ymmärrä, mutta kupin lapuissakin sana oli kirjoitettu yhteen. Kumpi lienee oikea muoto..?

Kyseessä on ensimmäinen maalaamani sisäovi talossa (jos kaapin ovea yläkerrassa ei lasketa) ja "entisöin" siitä myös helat, ne olivat moneen kertaan ylimaalatut. Muuten päätimme jättää esiin kaikki oven maalipinnan virheet (lue: en jaksa kunnostaa kunnolla), tein vain kevyen hionnan ennen maalausta. En kyllä millään ymmärrä, miksi tällaiset komeat messinkihelat on pitänyt maalata yli joka ikisestä ovesta mistä niitä löytyy! Suurimpaan osaan talon sisäovista on suruksemme vaihdettu nykyaikaiset kahvat ja lukot, jotka vaihdamme vanhoihin sitä mukaa kun ovia maalataan ja kunnostetaan. Onneksi vanhoja osia löytyy varaosapankeista!
Possutakkakin näyttää oikein hyvältä noiden kylmien värien ympäröimänä!
Oven stoppariksi sopi hyvin hieno sorvattu vanha koriste, joka on pyörinyt nurkissa. Nuo liukukiskon kannakkeet pitää ehkä maalata jollain myös, täytyy pohdiskella rauhassa. Olisimme halunneet kiinnittää kiskon ilman kannakkeita, mutta sellaisia ruuveja ei löytynyt, millä kisko olisi pysynyt notkumatta seinässä. Minä keksin sitten nuo paksut valetut kulmaraudat seinäkiinnikkeen tueksi.

Vielä lopuksi kertaan, että liukuovi tuli tuohon aukkoon sen vuoksi, että pidämme ison olohuoneen peruslämmöillä pahimmat pakkasjaksot ja se piti saada eristettyä keittiöstä. Alunperin emme osanneet miettiä tällaista ollenkaan ja sen vuosi teimme tuon ison aukonkin. Siperia opetti sittemmin muutaman jutun :)

22 kommenttia:

 1. Mieletön liukuovi ja mahtavan värinen nyt, tykkään kun samassa tilassa käytetään erilaisia materiaaleja. Mahtavia kontrasteja teillä on koko koti pullollaan, ihailen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! Minua ihan jännitti, mitä te lukijat olette tästä mieltä :) No ne ketkä eivät tykkää, eivät varmaan kommentoi ollenkaan, mutta kiva kuulla, että joku tykkää!

   Poista
 2. Ihanaa! Minä ra-kas-tan liukuovia ja varsinkin tuollaisia messeviä industrial-tyyppisiä. Tuo on komee!

  VastaaPoista
 3. Mielettömän upea kokonaisuus. Olen itsekin aina haaveillut tuollaisesta liukuovesta, mutta meillä ei ole paikkaa moiselle. Pojan yksiöön tuota mietitty, joten kiinnostaa kovin mistä mahdoitte löytää nuo liukukiskot? Pakko vielä kerran todeta, että ovi on täydellinen, upea, kaunis, persoonallinen ja niin teidän näköinen, onnittelen, olette onnistuneet jälleen kerran sata prosenttisesti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kiskot on tehty lattaraudasta, johon on itse porattu reiät ja kiinnitys seinään ruuvilla, jonka ympärillä huonekaluputkesta sahattu holkki. Ja sitten vielä tukena holkin alla kulmarauta kun ruuvi ei yksinään ollut tarpeeksi tukeva. Liukupyörät ovat k-raudasta.

   Poista
  2. Niin ja lattarautaa rautakaupasta :)

   Poista
  3. Kiitos tiedoista, jos vaikka johonkin vielä tuollaisen liukuoven paikan löytäisi. Upeasti olette toteuttaneet, ihan vanhaa tyyliä kunnioittaen:)
   On se vaan niin hieno!

   Poista
 4. Minä vierastan vähän tuontyylistä ratkaisua vanhassa talossa. Itse olisin kallistunut puupaneelipinnan/hirsijäljitelmän kannalle. Samoin olisin tehnyt liukuovesta hieman matalamman oviaukkoon nähden ja miettinyt hieman näkymättömämmän kiinnityssysteemin.

  Mutta tärkeintä on, että itse tykkäätte lopputuloksesta ja että pakkanen pysyy talvella loitolla keittiöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti monikin vierastaa ja ihan aiheesta :) Me ollaan pyhitetty tämä olohuone sekatyylille, jonka kantava ajatus on ollut alusta asti "mummola meets industrial". Muut huoneet ovat sitten perinteisempiä vanhan talon henkeen laitettuja.

   Matalampi ovi olisi ollut parempi, mutta nuo hirsikerrat eivät mahdollistaneet matalampaa, näissä vanhan talon remonteissa on aina noita pohtimisia ja kompromisseja hurjan paljon!

   Poista
 5. Minä kyllä tykkään, sopii ihan huipusti teidän tyyliin! En kyllä edes tiiä, kumpi väri on enemmän mun mieleen. Tuon ekan version maalaamattomat sinkkilevyt näyttää ihan älyttömän hienoilta. Ihan taideteokselta! Ja uskon kyllä kun sanot, että ovi saattaa tulla vielä muuttumaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkäsin myös maalaamattomista levyistä, mutta ne eivät vaan istuneet tänne olohuoneeseen, kun missään muualla ei ollut mitään samantyyppistä väriä. Vaikka täältä melkein kaikki maailman värit löytyykin :) Juuri sellainen taideteos mulla olisi mielessä sitä seuraavaa vaihetta ajatellen... Kyllä se inspis vielä siihenkin tulee!

   Poista
 6. Naurattaa aina tuo possutakka :) Meillä on nimittäin sama Uulan ruusu talon ulkomaalina ja tykätään siitä ihan possuna :P Vanhan pitkän kadun varressa oli mielestämme jo ihan riittämiin vaaleaa harmaata, keltaista, sinistä ja valkoista taloa. Tökättiin siihen sitten yksi kaunis ruusu riviin kukkimaan, eikä kyllä ole kaduttanut. Ja onhan tuo kerännyt muitakin tykkääjiä lisäksemme. Paljon myös sitä kommenttia, että ensin me ajateltiin, mutta toihan on tosi hyvä. Tosin myönnettävä on että ei olisi valinta mihinkään pintaan sisällä, vaikka väriä kodistamme muuten löytyykin suomalaisittain reilusti. Siksi varmasti seuraan teidänkin projektejanne. Tykkään rohkeasta ja värikkäästä tyylistänne kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkeen tottuu, myös possutakkoihin :) Voin kuvitella, että talonne on tosi söpö!

   Kiitos paljon! Mietin muuten just, että jos olisi pitänyt päättää kaikki olohuoneen värit kerralla, niin värejä olisi varmaan paljon vähemmän ja harkitummin... Mutta nämä vuosien varrella tulleet värikerrostumat ovat paljon mielenkiintoisempia!

   Poista
 7. Mun mielestä tuo pintakäsittely on ihan täyskymppi! Ja onhan tuo talon omista tykötarpeista tehty ovi paljon parempi kuin mikään muualta paikalle roudattu. Minttua ei voi olla koskaan liikaa.

  VastaaPoista
 8. Vautsi vau mikä liukuovi! On teillä ollut hommaa! Minusta tuo minttu sopii tilaan kuin nappi silmään, varsinkin kun se toistuu muuallakin. Ja ihana possutakka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hienoimmat jutut vaativat yleensä paljon työtä ja pohtimista, niin tämäkin :)

   Poista
 9. Huippuhieno ratkaisu! Mistä löysitte nuo liukuovimekanismit? Kiitos ideasta! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tuolla ylempänä kommenteissa vastasin Mimi's motherille samasta aiheesta :)

   Poista

*** Kiitos kommentistasi ***